- 2. Kuş Fotoğrafçılığı İçin Ekipman
- Kuş Fotoğrafçılığı için Bölgeler
- 4. Kuş Fotoğrafçılığı İçin İpuçları
- 5. Kuş Fotoğrafçılığında Kompozisyon ve Çerçeveleme
- 6. Kuş Fotoğrafçılığı İçin Tenvir
- 7. Kuş Fotoğrafçılığı İçin Son İşleme
- Kuş Fotoğraflarınızı Paylaşma ve Tanıtma
- 9. Kuş Fotoğrafçılığında Yaygın Meydana getirilen Yanlışlar
Kuş fotoğrafçılığı sıkıntılı fakat ödüllendirici bir hobidir. Birazcık ergonomik yaparak bu olağanüstü yaratıkların çarpıcı görüntülerini yakalayabilirsiniz. Başlamanız için işte birkaç ipucu:
1. Doğru ekipmanı seçin. Telefoto lensli iyi bir kamera kuş fotoğrafçılığı için eğer olmazsa olmazdır. Ek olarak kameranızı sabitlemenize destek olacak bir tripoda ve hareketi dondurmak için süratli bir deklanşör hızına ihtiyacınız olacak.
2. Doğru yeri bulun. Kuşlar şafak vakti ve alacakaranlıkta en aktiftir, bu yüzden kuş gözlemciliği için en iyi zamandır. Sulak alanlar, çayırlar ve ormanlar benzer biçimde bol bol yemek ve suyun olduğu alanları arayın.
3. Mevzunuza yaklaşın. En iyi kuş fotoğrafları yakın mesafeden çekilir. Bu, sabırlı ve sessiz olmanız gerektiği demektir ve konularınızı korkutmadan onlara yaklaşmak için bir saklanma yeri yahut perde kullanmanız gerekebilir.
4. Süratli bir deklanşör hızı kullanın. Kuşlar süratli hareket eden yaratıklardır, bundan dolayı hareketlerini dondurmak için süratli bir deklanşör hızı kullanmanız icap eder. Çoğu zaman 1/250 saniye yahut daha süratli bir deklanşör hızı önerilir.
5. Kompozisyona dikkat edin. Kuş fotoğraflarınızı oluştururken arka planı, ön planı ve öznenin karedeki konumunu düşünün. Bayağı, mütevazi bir arka plan, öznenize dikkat çekmenize destek olacaktır.
6. Organik fer kullanın. Organik fer, kuş fotoğrafçılığı için en iyi ışıktır. Sert güneş ışığı hoş olmayan gölgeler yaratabilir, bu yüzden gölgede yahut sabahın erken saatlerinde yahut öğleden sonrasında geç saatlerde çekim meydana getirmeye çalışın.
7. Fotoğraflarınızı sonradan işleyin. Fotoğraflarınızı çektikten sonrasında, onları geliştirmek için resim düzen yazılımını kullanabilirsiniz. Kırpabilir, pozlamayı, kontrastı ve doygunluğu ayarlayabilir ve fotoğraflarınıza efektler ekleyebilirsiniz.
8. Fotoğraflarınızı paylaşın ve tanıtın. Mükemmel kuş fotoğrafları çektikten sonrasında bu tarz şeyleri dünyayla paylaşın! Bu tarz şeyleri toplumsal medyada paylaşabilir, resim yarışmalarına gönderebilir yahut yazdırıp evinizde sergileyebilirsiniz.
9. Vazgeçmeyin. Kuş fotoğrafçılığı sıkıntılı fakat ödüllendirici bir hobidir. Birazcık ergonomik yaparak bu olağanüstü yaratıkların çarpıcı görüntülerini yakalayabilirsiniz. Bundan dolayı vazgeçmeyin, ergonomik meydana getirmeye devam edin ve nihayetinde dilediğiniz neticeleri elde edeceksiniz.
Ek ipuçları:
- Bölgenizdeki değişik kuş türlerini öğrenin. Bu, gördüğünüz kuşları tanımlamanıza ve kuş gözlemciliğine nerede ve ne süre gideceğiniz hikayesinde daha iyi kararlar almanıza destek olacaktır.
- Kuşların davranışlarını inceleyin. Bu, hareketlerini tahmin etmenize ve en iyi çekimleri yapmanıza destek olacaktır.
- Sabırlı olun. Kuş fotoğrafçılığı süre ve sabır gerektirir. İstediğiniz neticeleri derhal alamazsanız cesaretiniz kırılmasın. Bir tek ergonomik meydana getirmeye devam edin ve nihayetinde daha iyi olacaksınız.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Kuş Fotoğrafçılığı | Kuş Fotoğrafçılığına, Kuş Fotoğrafçılığı İçin Ekipman, Kuş Fotoğrafçılığı İçin Mekanlar, Kuş Fotoğrafçılığı İçin İpuçları |
Kuş Fotoğrafçılığı İpuçları | Kuş Fotoğrafçılığında Kompozisyon ve Çerçeveleme, Kuş Fotoğrafçılığında Tenvir, Kuş Fotoğrafçılığında Son İşleme, Kuş Fotoğrafçılığınızı Paylaşma ve Tanıtma, Kuş Fotoğrafçılığında Yaygın Yanlışlar |
Kuş Fotoğrafçılığı Teknikleri | Muhteşem Kuş Görüntüleri, Kuşları Iyi mi Fotoğraflayabilirsiniz |
2. Kuş Fotoğrafçılığı İçin Ekipman
Kuş fotoğrafçılığı için en mühim ekipman uzun telefoto lensli bir kameradır. Bir telefoto lens, kuşlara onları rahatsız etmeden yaklaşmanızı sağlar ve ek olarak gerektiğinde hemen sonra görüntülerinizi kırpma olanağı da verir.
Telefoto lens seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Odak uzaklığı
- Diyafram
- Imaj sabitleme
- Ağırlık
Bir merceğin odak uzaklığı milimetre cinsinden ölçülür ve mercek sonsuza odaklandığında mercek ile sensör arasındaki mesafeyi anlatım eder. Kuş fotoğrafçılığı için 400 mm yahut daha uzun bir odak uzaklığı idealdir.
Bir merceğin diyaframı f-duraklarıyla ölçülür ve mercekten geçmiş olmasına izin verilen fer miktarını anlatım eder. Daha geniş bir diyafram (daha düşük f-durak sayısı) sensöre daha çok fer ulaşmasını sağlar ve bu düşük fer koşullarında yararlı olabilir.
Imaj sabitleme, uzun odak uzaklıklarında çekim yaparken mesele olabilen kamera sarsıntısını azaltmaya destek olan bir özelliktir. Imaj sabitleme, çoğu zaman elde çekim yapacağınız için kuş fotoğrafçılığı için bilhassa önemlidir.
Bir lensin ağırlığı da mühim bir husustur, bundan dolayı muhtemelen onu uzun süreler süresince yanınızda taşıyacaksınız. Daha ağır bir lensi, bilhassa uzun odak uzaklıklarında çekim yaparken durağan(durgun) tutmak daha zor olabilir.
İşte kuş fotoğrafçılığı için en iyi telefoto lenslerden bazıları:
- Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR
- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Modern
- Tamron 150-600mm f/5-6,3 Di VC G2
Telefoto lensin yanı sıra bir kamera gövdesine, bir tripoda, bir bellek kartına ve bir kamera çantasına da ihtiyacınız olacak.
İşte kuş fotoğrafçılığı için en iyi kameralardan bazıları:
- Nikon D500
- Canon EOS 7D Mark II
- Sony Alpha a7R III
- Fujifilm X-T4
Lüzumlu ekipmana haiz olduğunuzda, kuş fotoğrafçılığı becerilerinizi uygulamaya başlayabilirsiniz. İşte daha iyi kuş fotoğrafları çekmek için birtakım ipuçları:
- Kuşlara yaklaşın
- Süratli bir deklanşör hızı kullanın
- Aksiyonu takip edin
- Organik ışığı kullanın
- Resimlerinizi kırpın
- Görüntülerinizi sonradan işleyin
Ergonomik yaptıkça, bu olağanüstü yaratıkların güzelliğini ve zarafetini yakalayacak olağanüstü kuş fotoğrafları çekebileceksiniz.
Kuş Fotoğrafçılığı için Bölgeler
Kuş fotoğrafçılığı mevzubahis olduğunda, vaziyet her şeydir. Fotoğrafını çekmek dilediğiniz kuş türü, nereye gitmeniz icap ettiğini belirleyecektir. Örnek olarak, su kuşlarını fotoğraflamak istiyorsanız, bir sulak alan yahut gölet bulmanız gerekecektir. Ötücü kuşları fotoğraflamakla ilgileniyorsanız, ormanlık bir alan bulmanız gerekecektir.
Müsait bir yer bulduğunuzda, günün saatine dikkat etmeniz önemlidir. Kuşlar şafak vakti ve alacakaranlıkta en aktiftir, bu yüzden kuş gözlemciliği için en iyi zamanlar bunlardır. Sadece, bilhassa oldukca fazla yemek ve suyun olduğu bölgelerde, gün içerisinde de etken kuşlar bulabilirsiniz.
Kuşları fotoğrafladığınızda sabırlı olmak önemlidir. Kuşlar mahcup olabilir, bundan dolayı varlığınıza alışmaları birazcık süre alabilir. Fazlaca agresif olursanız uçup giderler. Bunun yerine, çevrenize ahenk sağlamaya ve yavaş hareket etmeye çalışın.
İyi kuş fotoğrafçılığı lokasyonları bulmak için birkaç ipucu:
- Kucak kucak yemek ve suyun olduğu alanları arayın.
- Yoğun nebat örtüsü olan alanları arayın.
- Sessiz ve ıssız alanları tercih edin.
- Evinize yahut sizin için müsait bir lokasyona yakın yerleri arayın.
Birazcık inceleme ve sabırla, yakınlarınızdaki mükemmel kuş fotoğrafçılığı yerlerini bulabilirsiniz.
4. Kuş Fotoğrafçılığı İçin İpuçları
Daha iyi kuş fotoğrafları çekmek için birtakım ipuçları:
- Minimum 200 mm odak uzaklığına haiz bir telefoto lens kullanın. Bu, kuşları rahatsız etmeden onlara yeterince yaklaşmanızı elde edecektir.
- Enstantane hızını denetim edebilmeniz için enstantane öncelikli modda çekim yapın. Kuşların uçuş halindeki hareketlerini dondurmak için süratli bir enstantane hızı şarttır.
- Düşük fer koşullarında imaj standardını çoğaltmak için yüksek ISO ayarını kullanın.
- Kameranızı sabitlemek ve bulanık görüntülerin oluşmasını önlemek için tripod kullanın.
- Daha görsel açıdan cazibeli bir resim kurmak için kuş gözüne odaklanın.
- Fotoğraflarınızı ön planda kuş ve arka planda organik bir imaj olacak biçimde oluşturun.
- Kuşun gökyüzüne karşı silüetini kurmak için arka ışığı kullanın.
- Benzersiz ve ilginç fotoğraflar yaratmak için değişik çekim açılarını kontrol edin.
5. Kuş Fotoğrafçılığında Kompozisyon ve Çerçeveleme
Kompozisyon ve çerçeveleme, kuş fotoğrafçılığının en mühim iki unsurudur. Çekiminizin kompozisyonunu dikkatlice düşünerek, görsel olarak cazibeli ve bir öykü özetleyen sahneler yaratabilirsiniz.
Bir kuş fotoğrafı çekerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç mühim şey vardır. ilk başlarda, kuşun görüntünün ana mevzusu olduğu için güvenilir olmak istersiniz. Bu, çekimi kuş alaka odağı olacak biçimde çerçevelemeniz gerektiği demektir. Daha ilginç bir kompozisyon yapmaya destek olmak için çerçevede dallar, çiçekler yahut su benzer biçimde öteki öğeleri de kullanabilirsiniz.
İkinci olarak, çekiminizin arka planına dikkat etmek isteyeceksiniz. Arka plan tertipli olmalı ve kuştan dikkat dağıtmamalıdır. Ek olarak arka planı görüntünüz için derinlik ve kontekst duygusu yaratmak için de kullanabilirsiniz.
En son, kuşu hangi açıdan çektiğinizi düşünmek isteyeceksiniz. Yüksek bir açı kuşu ufak ve önemsiz gösterebilirken, düşük bir açı kuşu kuvvetli ve muhteşem izah edebilir. Daha dinamik kompozisyonlar kurmak için değişik açılarla da denemeler yapabilirsiniz.
Kuş fotoğrafları çekerken işinize yarayacak birkaç ipucu:
- Arka planı bulanıklaştırmak ve derinlik hissi yaratmak için geniş bir diyafram kullanın.
- Kuşa yaklaşın, böylece çerçeveyi onun görüntüsüyle doldurabilirsiniz.
- Kameranızı sabitlemek ve bulanık görüntülerin oluşmasını önlemek için tripod kullanın.
- En hoşunuza giden açıyı bulmak için değişik açıları kontrol edin.
Bu ipuçlarını izleyerek görsel olarak ilginç ve öykü özetleyen kuş fotoğrafları çekebilirsiniz.
6. Kuş Fotoğrafçılığı İçin Tenvir
Tenvir, kuş fotoğrafçılığında en mühim faktörlerden biridir, bundan dolayı görüntülerinizin görünümünü ve hissini mühim seviyede etkileyebilir. Kullanacağınız tenvir türü, günün saatine, hava koşullarına ve kuşun konumuna bağlı olacaktır.
Kuş fotoğrafçılığınızı geliştirmek için aydınlatmayı iyi mi kullanacağınıza dair birkaç ipucu:
-
Olası olduğunca organik ışıkta çekim yapın. Kuş fotoğrafçılığı için en iyi fer, güneşin gökyüzünde alçakta olduğu ve gölgelerin yumuşak olduğu sabahın erken saatleri yahut öğleden sonrasında geç saatlerdir.
-
Kuşa ışığı geri yansıtmak için bir reflektör kullanın. Bu, gölgeleri doldurmaya ve daha hoş bir fer yaratmaya destek olabilir.
-
Değişik açılar ve perspektiflerle denemeler yapın. Işığın yönü, görüntülerinizin görünümünü mühim seviyede etkileyebilir. Işığın kuşun görünümünü iyi mi değiştirdiğini görmek için değişik açılardan çekim yapmayı kontrol edin.
-
Parlamayı azaltmak ve kontrastı iyileştirmek için polarize filtre kullanın. Polarize filtre, sudan yahut nebat örtüsünden meydana gelen istenmeyen yansımaları gidermeye destek olabilir ve ek olarak görüntülerinizdeki kontrastı iyileştirmeye destek olabilir.
Bu ipuçlarını izleyerek, izleyicilerinizin dikkatini çekecek çarpıcı kuş fotoğrafları yaratmak için aydınlatmayı kullanabilirsiniz.
7. Kuş Fotoğrafçılığı İçin Son İşleme
Sonradan işleme, kuş fotoğrafçılığının vazgeçilmez bir parçasıdır, bundan dolayı görüntülerinizin genel standardını iyileştirmeye ve en iyi bilgileri ortaya çıkarmaya destek olabilir. İşte kuş fotoğraflarının sonradan işlenmesi için birkaç ipucu:
- Pozlamayı ve beyaz dengesini ayarlayın. Bu, post-işlemedeki en mühim adımlardan biridir, bundan dolayı görüntülerinizin muntazam biçimde pozlanmasını ve renklerin doğru olmasını sağlamaya destek olabilir.
- Renk dengesini düzeltin. Kuş tüyleri çoğu zaman donuk yahut nefes görünebilir, bu yüzden daha canlı görünmelerini sağlamak için renk dengesini düzeltmek önemlidir.
- Görüntüyü keskinleştirin. Kuşlar çoğu zaman ufak ve süratli hareket ederler, bu yüzden odakta olduklarından güvenilir olmak için görüntülerinizi keskinleştirmeniz önemlidir.
- Gürültüyü giderin. Dijital kameralar bazı zamanlar görüntülere gürültü katabilir ve bu da onları grenli yahut bulanık izah edebilir. Görüntülerinizdeki istenmeyen gürültüyü gidermek için bir gürültü azaltma filtresi kullanın.
- Kontrast ve tatmin ilave edin. Kontrast ve tatmin eklemek, görüntülerinizi görsel olarak daha cazibeli hale getirmeye destek olabilir. Sadece, aşırıya kaçmamaya dikkat edin, bundan dolayı bu görüntülerinizin organik görünmemesine niçin olabilir.
Bu ipuçlarını izleyerek kuş fotoğraflarınızın standardını mühim seviyede artırabilir ve izleyicilerinizi etkileyecek çarpıcı sahneler ortaya çıkarabilirsiniz.
Kuş Fotoğraflarınızı Paylaşma ve Tanıtma
Birkaç olağanüstü kuş fotoğrafı çektikten sonrasında, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz! İşte kuş fotoğrafçılığınızı paylaşmak ve tanıtmak için birkaç ipucu:
- Fotoğraflarınızı toplumsal medyada paylaşın.
- Fotoğraflarınızı resim yarışmalarına gönderin.
- Fotoğraflarınızı sergilere gönderin.
- Fotoğraflarınızı kitap yahut dergilerde yayınlayın.
- Fotoğraflarınızı baskı yahut indirme olarak satın.
Fotoğraflarınızı paylaşırken, kuş türü, fotoğrafın çekilmiş olduğu yer ve öteki alakalı bilgiler ile alakalı informasyon elde eden bir antet eklediğinizden güvenilir olun. Ek olarak, insanların çalışmalarınız ile alakalı daha çok informasyon edinebilmesi için internet sitenize yahut blogunuza bir irtibat da ekleyebilirsiniz.
Kuş fotoğrafçılığınızı tanıtmak, çalışmalarınızın daha geniş bir kitle tarafınca görülmesini ve öteki kuş fotoğrafçılarıyla irtibat kurmanızı sağlamanın mükemmel bir yolu olabilir. Bu ipuçlarını izleyerek başarı şansınızı artırabilirsiniz.
9. Kuş Fotoğrafçılığında Yaygın Meydana getirilen Yanlışlar
Kuş fotoğrafçılarının çoğunlukla meydana getirdiği birtakım yanlışlar şunlardır:
- Kuşun hareketini dondurmak için yeterince süratli bir deklanşör hızı kullanılmaması
- Kuşun bulanık görünmesine yol açan sığ bir alan derinliğine yol açabilecek oldukca ufak bir diyafram açıklığı kullanılması
- Kuşa yeterince yaklaşmamak, kuşun kadrajda ufak ve önemsiz görünmesine niçin olabilir
- Kuşun dikkatini dağıtabilecek arka plana dikkat etmemek
- İş için yanlış tipte lens kullanmak
- Bulanık görüntülere niçin olabilecek bir tripod kullanmamak
- Atışınızı evvelinde planlamamak
- Sabırlı olmamak
Bu yaygın hatalardan kaçınarak kuş fotoğrafçılığınızı geliştirebilir ve tüylü dostlarımızın olağanüstü fotoğraflarını çekebilirsiniz.
S: Kuş fotoğrafçılığı için en iyi kamera hangisidir?
A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, bundan dolayı kuş fotoğrafçılığı için en iyi kamera bütçenize, kabiliyet seviyenize ve çekim stilinize bağlı olarak değişecektir. Sadece kuş fotoğrafçılığı için en iyi kameralardan bazıları Nikon D500, Canon EOS 7D Mark II ve Sony A7R III’tür.
S: Kuş fotoğrafçılığı için hangi lensi kullanmalıyım?
A: Kuş fotoğrafçılığı için en iyi lens, fotoğrafını çektiğiniz kuş türüne ve çekim koşullarına bağlı olacaktır. Sadece, kuş fotoğrafçılığı için en popüler lenslerden bazıları Nikon 200-500mm f/5.6E ED VR, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM ve Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS’dir.
S: Kuş fotoğrafçılığı için ipuçları nedir?
A: Kuş fotoğrafçılığı için birkaç ipucu:
Yakınlaşın: Mevzunuza ne kadar yakınlaşırsanız, fotoğraflarınız o denli iyi olur.
Süratli bir enstantane hızı kullanın: Kuşlar süratli hareket eden yaratıklardır, bundan dolayı hareketlerini dondurmak için süratli bir enstantane hızı kullanmanız icap eder.
Işığa dikkat edin: Kuş fotoğrafı çekmek için en iyi süre, ışığın yumuşak ve hoş olduğu sabahın erken saatleri yahut akşamın geç saatleridir.
Telefoto lens kullanın: Telefoto lens, nesnenize yakınlaşmanızı ve aksiyona daha da yaklaşmanızı sağlar.
Sabırlı olun: Kuş fotoğrafçılığı sıkıntılı ve ödüllendirici bir hobi olabilir, sadece iyi sonuçlar elde etmek için sabır icap eder.
0 Yorum